Ο νέος δορυφόρος της ΝASA:Χαρτογράφηση της επίγειας δυναμικής του διοξειδίου του άνθρακα και της φωτοσύνθεσης




Ο καινούργιος δορυφόρος της NASA(National Aeronautics space agency) των ΗΠΑ, OCO-2, σχεδιασμένος να χαρτογραφεί την δυναμική του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρείχε δεδομένα πρόσφατα προκειμένου να φτιαχτεί ο πρώτος ακριβής παγκόσμιος χάρτης της επίγειας φωτοσύνθεσης.η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα στιγμιότυπο από τον ετήσιο κύκλο φωτοσύνθεσης του πλανήτη.Με πιο έντονο χρώμα οι περιοχές που έχουν πιο έντονη φωτοσύνθεση που είναι και τα δάση του πλανήτη.Τα τροπικά δάση γύρω από τον ισημερινό έχουν την πιο έντονη από όλες τις μορφές βλάστησης. Αυτό φυσικά δείχνει την σημασία τους για ζητήματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η σημασία της διατήρησης τους στην καταπολέμηση του φαινομένου.


Δορυφόρος βλέπει τα δάση να φωτοσυνθέτουν

Πηγή εικόνας:NASA

Η  φωτοσύνθεση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το χρησιμοποιούν για να συνθέσουν σάκχαρα. Όση ώρα φωτοσυνθέτουν, τα φύλλα των φυτών επανεκπέμπουν στο Διάστημα περίπου το 1% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται, ένα φαινόμενο γνωστό ως φθορισμός της χλωροφύλλης.Ο OCO-2 καταγράφει την αμυδρή ακτινοβολία της χλωροφύλλης και δίνει έτσι μια εικόνα για το πού και το πότε απομακρύνουν τα φυτά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον κύκλο του άνθρακα σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για ζητήματα όπως η αλλαγή του κλίματος και της δυναμικής της βλάστησης αλλά και της πληρέστερης αποτίμησης των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων για τον άνθρωπο.



Comments

Most Popular