Δασοτεχνικές εργασίες με σκοπό την πυροπροστασία στον Κάλαμο-Αιτηση για εγγραφα και ενημέρωση-Τέρα Σιλβεστρις

 Προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο

Αντιληφθήκαμε πρόσφατα ότι συνεργείο δασοτεχνικών έργων βρίσκεται στο νησί Κάλαμος με σκοπό την διενέργεια αντιπυρικών έργων σε έκταση δασικού συμπλέγματος στο βόρειο τμήμα του νησιού χωρίς οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση η ενημέρωση για την τοπική κοινωνία του νησιού από οποιονδήποτε φορέα.

Σε πρώτη φάση αιτούμαστε σχετικά έγγραφα σε σχέση με το έργο που υπάρχουν διαθέσιμα καθώς επίσης και την σχετική δασοτεχνική/περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο επίσης να παραθέσουμε τα παρακάτω στοιχεία σε σχέση με το εν λόγω κομμάτι του δασικού συμπλέγματος που διανύει κοινοτική οδός μεταξύ των χωριών καλάμου , Κάστρου και Επισκοπής

Το πρώτο από αυτά είναι το κείμενο της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την προστατευόμενη περιοχή Νατούρα εσωτερικού Ιονίου αρχιπελάγους, μιας περιοχής που περιλαμβάνει μέρος της ακτογραμμής του νησιού που υφίσταται το εν λόγω δασικό σύμπλεγμα.

Στο εν λόγω κείμενο γίνονται αναφορές αλλά και προτείνονται διαχειριστικά μέτρα για προστατευόμενα είδη χειροπτέρων που εμφανώς οι συγγραφείς πιστεύουν ότι έχουν σημαντική παρουσία στην περιοχή. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν μη απομάκρυνση νεκρού ξύλου σε μορφή κλαδιών στο έδαφος αλλά και ιστάμενων νεκρών δένδρων και μεταξύ άλλων μια γενικότερη προσέγγιση που πιστεύουμε ότι οδηγεί στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται το οικοσύστημα από  δασοκομικές και δασοτεχνικές παρεμβάσεις αντιπυρικού χαρακτήρα ούτε στο ελάχιστο προκειμένου να ακολουθηθούν οι σχετικές διαχειριστικές οδηγίες.

Το μέρος που είναι τμήμα της προστατευόμενης περιοχής Νατούρα φυσικά περιλαμβάνει και την περιοχή με δασική βλάστηση και αυτή που εφάπτεται εν μέρει της κοινοτικής οδού.

Φυσικά είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο τα εν λογω είδη να υπάρχουν αλλά και να εχουν βιότοπο πιθανώς και αναπαραγωγής σε σημεία που δεν περιλαμβάνονται στην προστατευόμενη περιοχή δεδομένης της εξαιρετικά μικρής απόστασης από το όριο της προστατευόμενης περιοχής και της οικολογίας των εν λόγω ειδών.

Επίσης στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται μνεία και για άλλα σημαντικά είδη πανίδας που εμφανώς δασοκομικές παρεμβάσεις με σκοπό την αντιπυρική προστασία που αναμένουμε οτι θα επηρεάζονταν  αρνητικά από διαχειριστικές παρεμβάσεις αυτού του χαρακτήρα.

Σε σχέση με τα πουλιά, δικές μας μελέτες βασισμένες σε μακροχρόνια δεδομένα(πάνω από 25 χρόνια) καταδεικνύουν την σημασία του βιοτόπου για πουλιά στην συγκεκριμένη μορφή του για πάνω από 50 προστατευόμενα είδη πουλιών που βασίζονται σε ξυλώδη βλάστηση εμφανώς σε ποικίλο αλλά σημαντικό βαθμό αλλά και σε αυτό το οικοσύστημα γενικότερα με την παρούσα μορφή του.

Για κάποια χρόνια επίσης παρακολουθούμε τον βιότοπο νεκρού ξύλου στο δάσος και εχουμε αποτελέσματα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μια ποικιλία ειδών όπως επίσης και η βλάστηση του υποροφου του δάσους. Αυτό σε περιοχές που είναι και μέρος της προστατευόμενης ζώνης η/και εφάπτονται επί της σχετικής κοινοτικής οδού. Αναμένεται ο βιοτοπος αυτός να επηρεαστεί πολύ πιθανώς δυσμενώς από τέτοιου είδους παρεμβάσεις γενικότερα ιδιαίτερα από την απομάκρυνση νεκρού ξύλου.

Επίσης μελέτες για την βοτανική ποικιλότητα του νησιού Κάλαμος από άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν καταδείξει το νησί ουσιαστικά ειναι κέντρο βοτανικής ποικιλότητας για τα Ιόνια νησιά και κατά συνέπεια πρέπει οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη παρέμβαση να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της αυτές τις μελέτες.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δασικών εκτάσεων του νησιού είναι ιδιωτικές που ανήκουν σε άτομα από οικογένειες ιδιαίτερα στην περιοχή δίπλα στον προαναφερόμενο κοινοτικό δρόμο αναρωτιόμαστε εάν οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν και επιπλέον συμφωνούν με τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην ιδιοκτησία τους

Τέλος δεδομένης της σημασίας του δάσους από υπάρχοντα στοιχεία αλλά και του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος εφιστούμε την προσοχή για το αν και πόσο δεν παραβιάζεται η αρχή της προφύλαξης σε σχέση με την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα  και εάν τα μέτρα που σχεδιάζονται πραγματικά δικαιολογούνται προκειμένου να προστατευθεί το οικοσύστημα αλλά και το νησί από φυσικές καταστροφές και περιβαλλοντική υποβάθμιση γενικότερα.

Με εκτίμηση

 

Θεόδωρος Καρφάκης ειδικός στην διαχειρηση δασικών οικοσυστημάτων και επικεφαλής του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη νησιών καλάμου και καστού της Τέρα Σιλβέστρις

Comments