Νομοσχέδιο: Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήµα – Ρυµοτοµικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις(Γράμμα 19/12/14 ,Θεοδωρου Καρφάκη προς Γιάννη Μανίατη ,Υπουργό ΥΠΕΚΑ)

Αγαπητέ Κύριε Μανιάτη


Γεια σας

Oνομάζομαι Θοδωρής Καρφάκης, είμαι οικολογικός επιστήμονας και μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικης οργάνωσης  Τέρα Σιλβέστρις
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω παρατηρήσει την προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να δημιουργησουν πρωτογενές πλεόνασμα ακολουθώντας πρότυπα υπανάπτυκτων χωρών στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και στην χωρά που γέννησε την επιστήμη και την δημοκρατία, με μεγάλη απογοήτευση .

Παρατήρησα και έπραξα ενάντια προσωπικά και αργότερα με την βοήθεια των υπολοίπων μελών της οργάνωσης μας στην Κοινή υπουργική απόφαση για τις υδατοκαλλιέργειες , το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, την εθνική στρατηγική για την βιοποικιλότητα, τον νέο νόμο για τα βοσκοτόπια . Τώρα βλέπω και ένα άλλο νομοσχέδιο για τα δάση που ουσιαστικά δίνει όπως και ο νόμος για τα βοσκοτόπια την δυνατότητα για εύκολη αποδάσωση υπό την αιγίδα του κράτους με πρόσχημα την ανάγκη για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη.Εμφανώς αυτή η ανάπτυξη δεν σχεδιάζεται να είναι αειφόρος. .Γιαυτό ήδη δράσαμε με το να υπογράψουμε το σχετικό ψήφισμα ενάντια σε αυτό και επίσης σας στέλνω αυτό το μήνυμα  τώρα.

Δεν θα σας κουράσω λέγοντας σας για άλλο ένα απαράδεκτο τερατούργημα που το μόνο που θα καταφέρει είναι καταστροφή στην πλάτη του Ελληνικού λαού και της φύσης για να πλουτίσουν ορισμένοι καιροσκόποι. Μια και η επιστολή μου είναι ανοιχτή και έχω σκοπό να την δημοσιεύσω θα ήθελα να σας παραθέσω κάποια πολύ απλά στοιχειά ενάντια στην πολιτική της νομιμοποίησης της αποδάσωσης στην χώρα μας.

Ένα απλό επιχείρημα είναι το εξής.Αφού η Ελληνική κυβέρνηση  λέει ότι θέλει να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να κάνει κάτι για τις εκπομπές άνθρακα και να φέρει και έσοδα,να μπει στις αγορές άνθρακα και να αρχίσει να φυτεύει δέντρα με χρηματοδότηση . Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέα δάση θα αποκαταστούσε ήδη υπάρχοντα υποβαθμισμένα, θα διμιουργούσε θέσεις εργασίας και θα βελτίωνε την αισθητική του τοπίου σε ήδη υπάρχουσες τουριστικές περιοχές η μη δασικές που θα μπορούσαν να έχουν οικιστική η άλλη ανάπτυξη μεταξύ άλλων. Επίσης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί επιπλέον η προστασία των υπαρχόντων ακέραιων δασών μας μεσώ του παγκοσμίου ταμείου για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την αποδάσωση . Έτσι τα δάση μας θα μας έφερναν χρήματα στα κρατικά ταμεία μόνο επειδή υπάρχουν και θα παίρναμε επιπλέον χρήματα σαν χώρα για να βελτιώσουμε την προστασία τους,την ποιότητα αλλά και την εκτασή τους.
Γνωρίζουμε ότι οι χάρτες που δείχνουν την κατανομή βιομάζας στα ελληνικά δάση με αυτό το σκοπό είναι στα χέρια σας ,έχει δημοσιευθεί επίσημα.επίσημα. Άρα όλα είναι έτοιμα για να γίνει κάτι τέτοιο

 Επίσης για να φτιάξετε αυτούς τους χάρτες ξέρετε φυσικά και σχετικά καλά που είναι το δάσος. Φυσικά υπάρχει μεθοδολογία μέσω δορυφόρων που γνωρίζω σε άλλες χώρες που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση.Έτσι θα φτιαχνόταν και δασολόγιο που θα έδινε στοιχεία για να γίνει  αίτηση  σε αυτές τις προσπάθειες
Υπολογίζεται οτι τα ελληνικά δάση μεσώ οικονομετρικων μεγεθών που περιλαμβάνουν άυλες υπηρεσίες είναι  αξίας  αμέτρητων ίσως δισεκατομμυριων ευρώ.Αυτό δεν ξέρω αν σας συγκινεί αλλά το παρακάτω μάλλον θα σας συγκινήσει.

Το να θέλετε να εξαργυρώσετε με αυτό τον τρόπο τα οικοσυστήματα μας μεσώ τριτοκοσμικών μεθόδων δείχνει εγκληματική προχειρότητα το λιγότερο. Και αυτό διότι πόροι από την διεθνή κοινότητα θα μπορούσαν να φέρουν άμεσα οικονομικό εισόδημα προκειμένου να μείνουν ως έχουν και να δημιουργηθουν νέες θέσεις εργασίας κλπ .Κάτι τέτοιο έχει γίνει σε πολλές χώρες του κόσμου με μεγάλη επιτυχία, ακόμα και σε αυτές με πολύ χειρότερους οικονομομετρικους δείκτες από εμάς.
Φυσικά μάλλον κοιτάσματα χρυσού και πετρελαίου η άλλων ορυκτών ίσως να βρίσκονται κάπου και το δάσος πρέπει να φύγει για να βγουν αυτά στην επιφάνεια. Ίσως εκεί να πείτε ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λάου και ότι τα οικονομικά νούμερα δικαιολογούν την αποδάσωση κλπ

Εδώ θα σας απαντήσω ότι η χωρά μας είναι μέλος των ηνωμένων εθνών και παρότι δεν έχουν υπάρξει ακόμα αιτήσεις για διεκδίκηση ιστορικών δικαιωμάτων η δικαιωμάτων αυτοδιάθεσης ,νομίζω πρέπει να είστε σίγουροι ότι με αυτήν την πολίτικη που ακολουθείται σίγουρα θα υπάρξουν. Όσο και αν αγαπάμε την χωρά μας κάθε Έλληνας/ίδα πολίτης και κάθε Έλληνας/ίδα στην καταγωγή έχει δικαίωμα στην γη το νερό και ολα τα άλλα που κληρονόμησε μέσα στις χιλιετίες από τους προγόνους του/τής.Η κυβέρνηση είναι ένα σώμα δημοσίων λειτουργών, τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.Υπάρχει για να εξυπηρετεί τον λαό.

Με αυτό σας αφήνω εσάς και τους άλλους συναδέλφους σας βουλευτές να αναρωτηθείτε εάν πραγματικά αξίζει για όλους μας να υπερψηφίσετε η να προχωρήσετε γενικά με άλλο ένα τέτοιο νομοσχέδιο και το τι πρέπει να κάνετε με το τι ήδη έχει περάσει. Προτείνω ανεπιφύλακτα να καταργηθούν τα προαναφερθέντα νομοθετήματα στο σύνολο τους και να αρχίσει από την σωστή επιστημονική και ηθική βάση το ζήτημα.



Σας Ευχαριστώ

Με εκτίμηση

Θεόδωρος Καρφάκης

Comments

Most Popular