Συμμετοχή της Τέρα Σιλβέστρις στη διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

 

Συμμετοχή της Τέρα Σιλβέστρις στη διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

(Αρχή Σχεδιασμού: Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ AE)

Κάλαμος 30/11/2023

Προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

sec.dipa@prv.ypeka.gr

 

Το χρονικό όριο των 30 μόλις ημερών που τίθεται το εν λόγω κείμενο σε δημόσια διαβούλευση είναι απαράδεκτα μικρό και οφείλουμε σε πρώτη φάση να διαμαρτυρηθούμε για αυτό . Για να γίνει σωστά κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μια κανονική καμπάνια ενημέρωσης και συζήτησης ανάλογη με το ανάλογο σχέδιο επί παραδείγματι στην Πορτογαλία πρόσφατα.

Μέχρι τώρα είναι εμφανές ότι ουσιαστικά μιλάμε για χαρακτηρισμό περιοχών σε σχέση με την ανάπτυξη της υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Αποτι φαίνεται πρώτα έγινε οριοθέτηση περιοχών βάσει κάποιων νομικών κριτηρίων και συζητήσεων με σχετικούς φορείς . Απότι φαίνεται οι συζητήσεις δεν περιέλαβαν τους παραδοσιακούς αλιείς των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και την ευρύτερη κοινωνία των σχετικών περιοχών

Σε πρώτη φάση δεν πιστεύουμε ότι αξιολογήθηκαν επαρκώς οι πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον παράκτιο χώρο. Πιο συγκεκριμένα οι επιπτώσεις σε μη θαλάσσια πουλιά και άλλα είδη όπως χερσαία ερπετά για ζητήματα όπως όχληση από θόρυβο, απώλεια βιοτόπου ,συνεργιστικές επιδράσεις στα οικοσυστήματα της περιοχής γενικότερα που θα μπορούσαν να έχουν εν γένει σημαντικές αρνητικές συνέπειες δεν έχουν καλυφθεί σαν πιθανότητες καν.

Ένα άλλο που έχει συμβεί είναι ότι δεν έχουν χαρτογραφηθεί και χρησιμοποιηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο σαν κριτήρια οι τόποι αναπαραγωγής διαφόρων αλιευμάτων. Όπως ψάρια, γαρίδες , οστρακοειδή κλπ.

Έχουν αποτυπωθεί σαν συλλογισμοί κάποιες σκέψεις για πιθανές θετικές επιπτώσεις από πακτωμένες ανεμογεννήτριες χωρίς να λαμβάνονται υποψίν πιθανές αρνητικές από ανάλογες κατασκευές εξίσου έμμεσες όπως παραδείγματα από πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου που έγιναν τόποι βολικής αναπαραγωγής μεδουσών που είναι και εν μέρει υπεύθυνες τουλάχιστον για πληθυσμιακές εκρήξεις τέτοιων ειδών με τις συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες.

Στο συγκεκριμένο κείμενο παρουσιάζονται χάρτες κατανομής θαλασσίων θηλαστικών του τύπου gridsquare . Αυτοί οι χάρτες δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για χρήση σε λήψη αποφάσεων καθότι δεν συνοδεύονται από πυκνότητα ανά grid square καθιστώντας τα ουσιαστικά άχρηστα για τέτοια είδη καθότι έχουν παρουσία παντού στην περιοχή με ένα τρόπο ανάλογο με τα θαλάσσια πουλιά σε άλλο χάρτη. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική έλλειψη για την διαδικασία λήψης αποφάσεων

Τα δεδομένα για τα θαλασσοπούλια δεν δείχνουν να είναι εμφανώς επαρκή ιδιαίτερα για τα δεδομένα ραδιοπομπών καθότι είναι από πολύ μικρό αριθμό ατόμων και με πολύ περιορισμένη χρονική διάρκεια για να βγουν τόσο σοβαρά συμπεράσματα. Παρόλα αυτά ακόμα και από αυτά είναι εμφανές ότι η χωροθέτηση τέτοιων περιοχών εδώ είναι με πολύ σημαντικές επιπτώσεις εμφανώς στα εν λόγω είδη.

Σχετικά με το ζήτημα εναλλακτικών σεναρίων για το αν πρέπει να κηρυχτούν η όχι αυτές οι περιοχές το ερώτημα εναλλακτικών επικεντρώνεται γύρω από τον υπερκορεσμό της στεριάς για προτζεκτ ΒΑΠΕ βάσει κυρίως αριθμού αιτήσεων στην ΡΑΕ για καινούργια πρόζεκτ στην στεριά. Αυτό είναι μια λανθασμένη λογική καθότι βλέπει βασικά μόνο τις ανάγκες της συγκεκριμένης βιομηχανίας αγνοώντας σενάρια για ανάλυση που έχουν περάσει από διάλογο ουσιαστικό και άμεσο σε βάθος χρόνου με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς. Εναλλακτικά σενάρια όπως αναζήτηση ήδη τροποποιημένης γής μετά την ολοκλήρωση κτηματολογίου και δασολογίου απλώς δεν εξετάζονται. Επίσης δεν εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια όπως περαιτέρω προστασία του οικοσυστήματος, το δυναμικό για αποκατάσταση σε περιοχές υπεραλιευμένες και για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για σχετικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Μια ανάλυση κόστους οφέλους κάποιας μορφής θα ήταν απαραίτητη εδώ(cost benefit analysis).

Χάρτες για λιβάδια θαλάσσιων φανερόγαμων δίνονται αλλά δεν υπάρχει ακρίβεια για το που είναι τα λιβάδια ποσειδωνίας και δεδομένου ότι υπάρχει παρουσία στις περιοχές που προτείνονται για χαρακτηρισμό όπως στα διαπόντια νησιά κατά συνέπεια η αρχή της προφύλαξης πρέπει να εφαρμοστεί για αυτή την προστατευόμενη μορφή οικοτόπου σε αυτές τις περιοχές

Εμφανώς υπάρχουν αποικίες Αρτέμη βάσει των δεδομένων που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές και επίσης και στα διαπόντια νησιά εκεί που ακριβώς προτείνεται η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση περιοχής για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΒΑΠΕ. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικότατα αυτό το προστατευόμενο είδος.

Σε σχέση με κοραλλιογενείς αλλά και κοραλιγενείς σχηματισμούς είναι εμφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ελλιπέστατα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για επιπτώσεις σε οικοτόπους.

Σε σχέση με χειρόπτερα δεν μπορούν βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν να γίνουν εκτιμήσεις βάσει συμπερασμάτων . Αναμένονται αρνητικότατες όμως και επίσης επειδή βάσει των σχετικών βιοτόπων σε αυτές τις περιοχές αναμένουμε πολλά είδη που είναι προστατευόμενα να υπάρχουν στις υπό διαβούλευση περιοχές και που να είναι επίσης και επιδημητικά που να επηρεάζονται άμεσα αν μετακινούνται στην θάλασσα ιδιαίτερα όπως για παράδειγμα από νησί σε νησί.

Τέλος αναμένουμε σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία επαγγελματική και ερασιτεχνική μεταξύ άλλων που πρέπει να διερευνηθεί και εδώ δεν γίνεται επαρκώς. Δεν υπάρχουν για παράδειγμα δεδομένα από μικρότερα σκάφη που δεν έχουν πομπό παρακολούθησης κίνησης καν στο εν λόγω κείμενο.

Η εν λόγω πρόταση βάσει του κειμένου που παρουσιάστηκε για τους παραπάνω και μόνο λόγους πρέπει να απορριφτεί άμεσα.

 

Εκ μέρους της Τέρα Σιλβέστρις

 

Θεόδωρος Καρφάκης(Bsc, Msc,PhD) , Οικολογικός επιστήμονας, ειδικός στην διαχείριση οικοσυστημάτων.

 

Comments

Most Popular